top of page

NIEUWS

1-1-2023 - BVV'31, sportvrienden.

Drie jaar lang hebben wij, (Surinaamse "Stichting PeekWaike") onze ondersteuning aan de schoolkinderen in het binnenland van Suriname noodgedwongen moeten beperken. Van de ruim honderd schooltjes hebben wij velen van hen slechts hulp kunnen bieden met financiële en materiële donaties. 

Donateurs zorgden per jaar gemiddeld voor zo'n 45 propvolle pakketten. Inhoud 160 liter. Schoolbenodigheden, sportmaterialen, speelgoed en kinderkleding, het was soms niet aan te slepen. Mijn zolder had dan ook vaak iets weg van een pakhuis. 

 

Hoedanook, ik kijk nu vol verwachting uit naar 2023. Eindelijk mag ik weer!  Vanaf 25 juni t/m 14 augustus kan ik de schoolkinderen eindelijk weer zelf gaan verrassen met mijn lessen Bewegingsleer. Maar natuurlijk kan ik niet met lege handen komen. Vooraf wil ik dan ook nog voor elke school een pakket sport- en spelmaterialen vanuit Nederland verzenden. Deze zal ik vervolgens na mijn activiteiten bij de schooltjes achterlaten. 

 

Conform de planning zal ik voor project "Prey-prey fasie 2023" drie gebieden bezoeken met totaal acht schooltjes: 

   1. Kwamalamasulu 2_ en Curuni met 1 schooltje. Oorspronkelijke bewoners (indianen) van Suriname. 

 

Letwel: alleen als deze binnenlandse vlucht gepland kan worden en/of financieel haalbaar is. Als alternatief staat het dorp Pusugrunu in het Matawai gebied. 

 

    2. Kajana 2_ en Ligorio 1 schooltje

    3. Tamarin 1_ en Wanhatti 1 schooltje.

 

Mijn vraag aan u? 

Ondanks dat BVV'31 mijn activiteiten bij de jeugd van onze club beloond met een prachtige financiële donatie, deze wordt rechtstreeks overgemaakt naar Suriname, wil ik u toch vragen daarin mee te participeren. 

Letwel: U zal niet de eerste zijn want enkele zijn u al voorgegaan. Namens de Stichting heel veel dank.

 

Op onze website www.preypreyfasie.org leest u wat wij doen en voor wie. U ziet al onze projecten en de daarbij horende financiële consequenties. 

 

PS. 

Wat ik doe, doe ik alleen en uitsluitend voor de kinderen van BVV'31 en de kinderen in het Binnenland van Suriname. 

Doet u mee? 

 

Met vriendelijke sportgroet. 

 

Stichting PeekWaike : Sport en Onderwijs, een winnende combinatie. 

 

Wim

Voortgang project Prey-prey fasie 2021

Voor het 2e achtereenvolgend jaar is het mij  niet toegestaan de kinderen in het binnenland van Suriname te verrassen met onze lessen "Bewegingsleer".. Natuurlijk jammer, maar wij zitten niet stil hoor!


Structurele lessen bewegingsleer in het lesprogramma van binnenlandse scholen blijft ons hoofddoel, zo ook hopelijk een volgende jaar.
Naast dit hoofddoel hebben wij er in de loop der jaren verschillende noodzakelijke sub-projecten aan toe moeten voegen. Het een kan nu eenmaal niet zonder het ander.

Onze hulp voor alle kinderen wonend in het binnenland van Suriname bestaat inmiddels uit :


1. het verzorgen van lessen Bewegingsleer.
1a. de leerkrachten handvatten bieden om ons doel te kunnen onderhouden.


2. het aanleveren van Sport-en spelmaterialen.
2a. de leerkrachten onderwijzen in gebruik, mogelijkheden en onderhoud van het materiaal.


3. het helpen opzetten en bevoorraden van een werkplaatsje voor de dropouts. (Momenteel bezit helaas alleen Moitori nog deze luxe).


4. lesgeld verzorgen voor kinderen met nog voldoende perspectief. (groep 1 t/m 5)


5. hulp bieden om het sportveldje met onze naam in Moitori te onderhouden, te verbeteren en zomogelijk uit te breiden. . .

Vanuit Nederland blijven diverse hulpbronnen voor een regelmatige aanvoer van aller soort  spullen zorgen: van speelgoed tot kinderkleertjes, van sport- en spelmaterialen tot hand- maar ook electrisch gereedschap.
.
Alleen dit jaar zijn er alweer 34 grote en overvolle pakketten verstuurd. Letwel : voornamelijk naar het grootste district van Suriname, "Sipaliwini".
Alleen dit gebied telt al meer dan 60 schooltjes.

Ik mag dan niet naar mijn 2e vaderland maar wij blijven vooruit kijken. Momenteel evalueren twee bestuursleden van onze Stichting samen met de District Commissaris van Sipaliwini onze lopende projecten cq genomen initiatieven. De balans wordt opgemaakt.

Gelijkertijd wordt er geinventariseerd bij welke noodzakelijke behoeften onze Stichting een helpende hand zou kunnen bieden.
Hierbij wordt vooral gedacht aan de ouders van de kinderen. Met hen wordt gesproken.

Belangrijk is te weten wat hun persoonlijke interesses zijn en waar hun persoonlijke belangen liggen. Vervolgens is het ook goed te weten wat ten goede zou kunnen komen van de gemeenschap.
Samengevat: elk initiatief wat wij ondersteunen moet wel aan een paar voorwaarden voldoen:
Het initiatief moet sowieso in belang zijn van de gemeenschap, het moet direct of indirect ten goede komen aan de kinderen. 
In de basis kan het om een cursus of bijscholing voor persoonlijke ontwikkeling gaan. Maar het resultaat hiervan zal ingezet moeten worden voor de kinderen. Ook een gezamenlijke cursus moet aan dezelfde voorwaarden voldoen. Het doet me goed te horen dat de eerste ideeën conform onze voorwaarden al op tafel liggen.

Tot slot,
U begrijpt hieruit dat ik dagelijks telefonisch contact heb met mijn medebestuurders. We nemen in het kort de dag door, en dat voelt goed.

Hopelijk mag ik zelf volgend jaar weer.

Sportgroet Wim

bottom of page